O Fundacji BOŚ

Jedyna taka fundacja w Polsce

Stworzona przez Bank z myślą o ochronie środowiska i zdrowym stylu życia. Kształtuje proekologiczne postawy Polaków. Angażuje do działania różne grupy społeczne: dzieci i młodzież, organizacje społeczne, biznes, pracowników Banku.

Uruchamia energie ludzi i potencjał kapitału. Stawia na programy długofalowe – szczególnie na tak istotne kwestie, jak zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna najmłodszych.

Nasze wieloletnie projekty:

BrudnoTu

Projekt jest kontynuacją rozpoczętej w 2015 r. ogólnopolskiej akcji obywatelskiej mającej na celu likwidację dzikich wysypisk. Fundacja zachęca obywateli do identyfikowania, zgłaszania i monitorowania miejsc wymagających posprzątania za pośrednictwem specjalnej aplikacji. Od momentu uruchomienia projektu zgłoszono ponad 3 tysiące lokalizacji. Fundacja pozostaje w stałym kontakcie z gminami, na terenie których znajdują się dzikie wysypiska zgłaszane przez mieszkańców.

>>> brudnotu.fundacjabos.pl

PlanujeGotuje.pl

Zdrowe odżywianie to coś, w czym się specjalizujemy. Naszą wiedzą chcemy się dzielić z każdym. Pomaga nam w tym program i aplikacja PlanujeGotuje.pl – baza przepisów dla każdego, kto chce jeść zdrowo i smacznie. Najważniejszy jest jednak Kreator Jadłospisu, który pozwala ułożyć własne menu z dostępnych przepisów z podliczoną kalorycznością i wartością odżywczą. Dodatkowo system tworzy gotową listę zakupową.

>>> planujegotuje.pl

Świat oczami młodych

Konkurs plastyczny na projekt znaczka pocztowego. Wspólna inicjatywa Fundacji BOŚ i Poczty Polskiej S.A. Projekt skierowany jest do młodzieży w wieku 10-19 lat.

Jedyna okazja do samodzielnego zaprojektowania znaczków. Znaczek pocztowy to nie tylko obrazek naklejany na kopertę, nie tylko potwierdzenie opłaty za przesłanie listu. Jest to przede wszystkim dzieło sztuki. Potrzeba wielu lat, aby dojść do takiej wprawy, żeby móc projektować znaczki. Wielu profesjonalnych grafików marzy, aby owoce ich twórczości znalazły się na znaczkach pocztowych.

Najlepsze prace wyłonione w konkursie są wydawane jako znaczki pocztowe z serii "Świat oczami młodych".

>>> oczamimlodych.pl

Zdrowo jem, więcej wiem

Konkurs adresowany do nauczycieli klas I-III szkół podstawowych. Poprzez zabawę pomaga wykształcić zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszych. Zespoły pod opieką nauczyciela rywalizują o atrakcyjne nagrody w trzech etapach: jesiennym, zimowym i wiosennym. Dzięki wielopoziomowej konstrukcji konkursu dzieci uczestniczą w ciekawych zajęciach lekcyjnych, realizują pobudzające kreatywność zadania praktyczne oraz angażują do pomocy rodziców i uczniów szkoły.

Projekt "Zdrowo jem, więcej wiem" to przede wszystkim: bogata oferta edukacyjna dla zerówek i klas I-III szkół podstawowych, baza wiedzy i scenariuszy zajęć dla nauczycieli, szansa dla nauczycieli na podniesienie swoich kwalifikacji w zakresie edukacji związanej ze zdrowym i ekologicznym stylem życia, szansa dla uczniów na zdobycie wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych, a także zdobycie cennych umiejętności takich jak praca w grupie. Do projektu można dołączyć również w trakcie jego trwania.

>>> zdrowojem.fundacjabos.pl

Aktywnie po zdrowie

Portal dla zdrowo zakręconych -jeden z największych polskich portali o zdrowym stylu życia. Stanowi merytoryczne wsparcie dla uczestników konkursów, ale także głębokie źródło wiedzy dla wszystkich zainteresowanych tematem właściwego odżywiania.

Portal zawiera artykuły autorstwa naukowców z uczelni, zajmujących się tematyką żywienia i aktywności fizycznej, gotowe przepisy zdrowej kuchni, porady dotyczące diet, pomysły na zabawy na świeżym powietrzu i wiele interesujących aktualności. Za pośrednictwem strony można zapisać się do prozdrowotnych konkursów i projektów Fundacji.

>>> aktywniepozdrowie.pl

Postaw na słońce

Ogólnopolski projekt aktywnej edukacji poszerzający wiedzę i społeczną świadomość na temat odnawialnych źródeł energii (OZE) oraz ekonomicznych i środowiskowych zalet wykorzystywania tej energii na przykładzie mikroinstalacji fotowoltaicznych. Projekt adresowany jest do uczniów szkół podstawowych z klas VII i VIII oraz szkół ponadpodstawowych. Młodzież zdobędzie wiedzę dotyczącą sposobu obliczania zapotrzebowania energetycznego budynków mieszkalnych oraz umiejętność doboru ogniw fotowoltaicznych, które pokryją wyliczone zapotrzebowanie na energię. Uczniowie organizować będą także lokalne kampanie edukacyjno-informacyjne, w tym konferencje dla osób dorosłych, promujące wiedzę na temat ogniw fotowoltaicznych i ich praktycznego zastosowania. W równoległym konkursie filmowym, młodzież pisze scenariusz i kręci reportaż lub spot promujący mikroinstalacje OZE.

>>> postawnaslonce.pl

>>> filmeko.pl

Zielona ławeczka

Prospołeczny projekt grantowy adresowany do mieszkańców otwartych osiedli w miastach Polski. Projekt umożliwia przemianę zaniedbanych terenów na osiedlach w zielone zakątki, mini ogrody z ławką. Pozwoli to ożywić miejsca wokół bloków, stworzyć przestrzeń do odpoczynku i spotkań. Angażując mieszkańców chcemy pokazać jak wiele można zdziałać wspólnymi siłami – wystarczą tylko chęci i dobry pomysł. Każdy zaakceptowany projekt otrzymuje zieloną ławeczkę do postawienia na zrewitalizowanym przez siebie terenie oraz środki finansowe na zakup roślin i podłoża do nasadzeń.

>>> zielonalaweczka.pl

Tradycyjny sad

Projekt realizowany we współpracy z Polską Akademią Nauk. Adresatem są szkoły podstawowe i ponad podstawowe.

Celem jest restytucja i promocja rodzimych odmian drzew owocowych, obecnie wypartych przez odmiany nowej generacji. Chcemy także zwrócić społeczną uwagę na konieczność zwiększania różnorodności biologicznej, która służy ochronie ekosystemów przyrodniczych. Konkurs polega na stworzeniu mini sadu na ogólnodostępnym społecznie terenie. Mini sad może zostać założony przy szkole, plebanii lub na działce należącej do gminy. Szkoły, które prześlą najlepsze projekty otrzymają grant na zakup sadzonek drzew.

Poprzez młodzież chcemy dotrzeć też do szerokiego społeczeństwa. Dorosłe osoby już dziś mogą podjąć decyzję o założeniu przydomowego sadu złożonego ze starych odmian.

>>> tradycyjnysad.pl

Więcej o działaniach Fundacji BOŚ