HOME O PROJEKCIE REGULAMIN DO POBRANIA BAZA WIEDZY FAQ PATRONI KONTAKT

Nielegalne, tzw. „dzikie”, wysypiska śmieci wciąż są problemem w całej Polsce i bardzo wielu z nas kiedyś się na nie natknęło. Jednak teraz, wraz z Fundacją BOŚ, możesz zmienić tę sytuację.

Jeśli chcesz wziąć udział w konkursie, wystarczy że zrobisz jedną prostą rzecz – zgłosisz do swojej gminy, lub do gminy, którą właśnie odwiedzasz, dzikie wysypisko odpadów, a maila ze zgłoszeniem prześlesz również do naszej wiadomości. Nie dość, że pomożesz środowisku, przyczyniając się do uprzątnięcia uciążliwych, a często również niebezpiecznych śmieci, to masz również szansę na atrakcyjne nagrody.

Co dokładnie trzeba zrobić?
1. Jeśli trafisz gdzieś na dzikie wysypisko śmieci, sfotografuj je (na przykład telefonem komórkowym) i zapisz sobie jego lokalizację – adres, współrzędne geograficzne odczytane z GPS, lub położenie względem punktów charakterystycznych. Jeśli jesteś w stanie, to upewnij się, czy wysypisko nie znajduje się na prywatnej posesji.

2. Wyślij do gminy wiadomość mailową, w której poinformujesz o tym wysypisku, podając miejsce, w którym się znajduje oraz załączając zdjęcie. Gmina ma obowiązek zadbać o czystość terenu którym zarządza, lub zobowiązać do tego właściciela terenu. Wysyłając zgłoszenie, dodaj nas do wiadomości, wpisując w polu DW adres brudnotu@fundacjabos.pl

Twoje zgłoszenie trafi na naszą mapę miejsc wymagających posprzątania. Deklarujemy, że będziemy monitorować działania władz samorządowych w tej sprawie.

Przykładową treść maila możesz pobrać tutaj

Masz również szansę na nagrody!

Codziennie przez cały czas trwania konkursu, pierwsza osoba, która prześle zgłoszenie do gminy i do nas, zostanie nagrodzona upominkiem. Na koniec konkursu nagrodzimy również 3 najbardziej aktywne osoby. Takie, które wysłały najwięcej zgłoszeń, pilnowały działań gminy, lub same zaangażowały się w uprzątnięcie wysypiska. Osoby te zostaną wyłonione przez komisję sędziowską.
Możesz również wziąć udział w naszej akcji na portalach społecznościowych.
Wrzuć na Facebooka lub inny portal społecznościowy zdjęcie wysypiska wraz z lokalizacją i oznacz je hasztagiem #BrudnoTu, a również trafi ono na naszą mapę. We wrześniu, skontaktujemy się z zaprzyjaźnionymi szkołami i poprosimy, żeby zajęli się tymi miejscami w ramach akcji
„Sprzątanie Świata”.